El Ple de l'Ajuntament de Balenyà va aprovar en la sessió del 25 de març de 2014 el Reglament Municipal de Participació Ciutadana i Pressupostos Participatius.
Amb aquest reglament de participació ciutadana es vol deixar constància del compromís de l’Ajuntament de Balenyà davant els veïns i les veïnes per fomentar la participació democràtica i la transparència en els assumptes públics locals. L’Ajuntament de Balenyà, com a expressió de govern democràtic, té l’aspiració d’impulsar la participació dels seus veïns i veïnes en la vida quotidiana col•lectiva per aconseguir una major identificació amb el municipi i amb la democràcia.
En aquest sentit, us convidem a fer arribar les vostres propostes a través del següent formulari:
Accediu a aquest link per fer les vostres propostes>S'articula el Consell del PobleComposició1. Serà presidit per l’alcalde/essa, o persona en qui delegui, i el vicepresident serà escollit en la primera sessió del Consell que es faci a l’inici del mandat corporatiu entre les persones que en són membres i no siguin representants de l’Ajuntament ni de qualsevol altra Administració pública.
La resta de membres del Consell del Poble són:
a. Un regidor/ra en representació de cada un dels grups municipals.
b. Un representant de cada associació o entitat sense afany de lucre inscrita al Fitxer Municipal d’entitats que ho sol•liciti, escollit per les mateixes entitats mitjançant el procediment que es determini.
c. Fins a cinc persones d’especial rellevància ciutadana a proposta de la Junta de Govern. Es vetllarà per a que aquestes persones siguin representatives dels diferents barris del municipi, a fi de garantir-ne la seva representació.
Podran assistir-hi, amb veu però sense vot, qualsevol regidor/ra i el personal tècnic convocat per l’alcalde/essa.
Funcionament1. El Consell del Poble es reunirà al menys un cop l’any, en sessió ordinària, i tantes vegades com sigui convocat per l’alcalde/essa o per un terç dels seus membres.
2. Les convocatòries de les sessions del Consell de Poble les farà la secretaria tècnica mitjançant els mitjans tècnics al seu abast, amb antelació mínima de 15 dies naturals abans de les sessions.
En la convocatòria ha de constar, com a mínim, el següent:
-Ordre del dia i/o motiu de la sessió del Consell de Poble.
-Dia, hora i lloc en què s’efectuarà la reunió.
-Possible documentació necessària per als temes de treball.
3. Els acords o resolucions del Consell de Poble s’adoptaran sempre que sigui possible per unanimitat. Alhora cal tenir en compte que en la majoria de les ocasions l’objectiu del Consell no serà arribar a conclusions definitives, sinó presentar al consistori tots els punts de vista recollits, així com les reflexions al respecte, amb l’objectiu que aquest disposi de tota la informació necessària per prendre decisions. Per tant els documents que redacti el Consell seran bàsicament descriptius.
A l’hora de prendre una decisió, si la unanimitat no és possible, els acords s’adoptaran per majoria absoluta dels membres i se’n faran constar els vots particulars si es considera oportú.
4. El Consell del Poble haurà de ser renovat cada quatre anys.
5. Cada any, el Consell del Poble debatrà i aprovarà un informe de les actuacions realitzades durant el període i proposarà iniciatives per millorar-les. Aquest informe serà tramés al Ple de l’Ajuntament.
Funcions1. És l’òrgan de participació en el qual representants de la ciutadania debaten amb responsables polítics i tècnics municipals els assumptes públics del municipi, de creació potestativa.
2. Les funcions principals del Consell són debatre els plans d’actuació generals, canalitzar queixes i suggeriments, emetre informes, promoure estudis i fer propostes en matèria de desenvolupament econòmic, local, de planificació estratègica del municipi i grans projectes urbans. A títol orientatiu se senyalen específicament les funcions següents:
a. Emetre informes sobre els assumptes demanats per l’alcalde/essa, el Ple Municipal o qualsevol Consell municipal de participació.
b. Conèixer el Pla d’actuació municipal i les ordenances i altres disposicions de caràcter general, i debatre’ls.
c. Proposar l’aprovació de disposicions de caràcter general que seguiran els tràmits establerts en l’article 6.
d. Assessorar el govern municipal respecte de les grans línies de la política i la gestió municipal.
e. Conèixer els pressupostos municipals i els resultats de la seva execució.
f. Valorar i elaborar el Quadren de Propostes d’acord amb la pautes previstes en l’article 30.
g. Proposar la realització d’audiències públiques d’àmbit del municipi o inferior.
h. Promoure la realització de processos participatius en temes concrets.
i. Proposar la realització de consultes populars o referèndums o la convocatòria de consells ciutadans.
j. Proposar la realització d’estudis sobre temes d’interès per al municipi i promoure el debat sobre els resultats.
Així mateix, es dóna peu a la creació d'un Consell d'Infants, el qual s'entén com un Consell Sectorial de creació potestativa, amb característiques singulars atesa la composició principal dels seus membres. Té la funció principal d'incorporar les vivències de la població infantil i afavorir la intervenció dels nois i noies en els debats, propostes, suggeriments i queixes respecte de qualsevol actuació municipal, així com ser-ne informats i opinar sobre totes les actuacions d'altres administracions públiques que actuen a la ciutat.